Participatie

Participatie

1 op de 8 inwoners in onze gemeenten is laaggeletterd en 1 op de 5 is onvoldoende digitaal vaardig. Daarom helpen wij volwassenen met het aanleren van basisvaardigheden op het gebied van taal, digitale vaardigheden, gezondheid, financiën en werk om de regie over hun leven te vergroten.


Geletterdheid en digitale vaardigheden: Taalhuis Achterhoek

Wat is het?
Het DigiTaalhuis is een plek waar mensen bij elkaar komen die beter willen worden in taal, rekenen of het omgaan met de computer. Zij worden de eerste keer ontvangen door de taalhuisdocent van het Graafschap College, die inventariseert wat de leerbehoefte is. Daarna worden ze gekoppeld aan een Taalcoach of een DigiTaalcoach die door de bibliotheek is getraind. Deze (Digi)Taalcoaches zijn gecertificeerd, waardoor er gebruik gemaakt kan worden van de materialen van de Stichting Lezen en Schrijven of van Digisterker. Het DigiTaalhuis is ook een samenwerking tussen de Achterhoekse gemeenten, de bibliotheken en het Graafschap College. Met allerlei regionale en lokale organisaties (zoals Laborijn, het UWV en Buurtplein B.V.) werken we samen, zodat mensen de weg naar het Taalhuis en terug naar school weten te vinden. Bibliotheek West-Achterhoek heeft Taalhuizen in Doesburg, Doetinchem, Hengelo, Vorden en Zelhem.

Geletterdheid en digitale vaardigheden

Wat hebben we bereikt?
In 2021 waren er door de langdurige sluiting vanwege de corona veel minder deelnemers, Taalcoaches en Digicoaches in het Taalhuis dan andere jaren. Ook toen de bibliotheken weer mochten openen, waren bijeenkomsten in groepen nog niet direct toegestaan. Ook dat had een negatief effect op de opkomst. Soms vonden onze vrijwillige (Digi)Taalcoaches het nog niet veilig genoeg om alweer aan de slag te gaan met ‘hun’ deelnemer(s).

Geletterdheid en digitale vaardigheden

Toelichting:
*In Doesburg werd begin september de officiële opening van het Taalhuis gevierd tijdens de Week van Lezen en Schrijven. We gaan ervan uit dat we volgend jaar ook de resultaten in Doesburg kunnen meenemen in dit jaarverslag! De cursussen digitalisering worden al wat langer vanuit de bibliotheek gegeven en tijdens een inloopcafé kunnen nieuwkomers iedere dinsdag- en zaterdagochtend onder begeleiding van een groep enthousiaste en betrokken vrijwilligers oefenen met de Nederlandse taal.
**Deze aantallen zijn in 2020 niet geteld, de nieuwe telling is vanwege de aanbesteding van de WEB-gelden.
***In Bronckhorst en Doesburg kan BOOM, het digitale inburgeringsprogramma met een grote taalcomponent voor nieuwkomers, niet worden gebruikt, omdat vanuit de Koninklijke Bibliotheek hiervoor geen licentie wordt verstrekt.

Geletterdheid en digitale vaardigheden

Wat hebben we gedaan om de gevolgen van corona op te vangen? Onze ambities van 4.500 contactmomenten per jaar, verdeeld over circa 100 (Digi)Taalcoaches en een taalhuisdocent die de vorderingen van de deelnemers monitort, zijn vanwege de pandemie bij lange na niet gehaald. De teller bleef steken op circa 1.400 contactmomenten en 67 actieve Taalcoaches. Ook het aantal van 200 cursisten Klik & Tik en Digisterker werd niet gehaald.

Toch konden de betrokken Taalcoaches aan de slag in een beperkt aantal duo’s. Gedurende de periode dat Taalcoaches en Taalvragers ook op 1,5 meter, zittend, een mondkapje moesten dragen is een strak rooster opgesteld. Het mondkapje was een grote belemmering in de communicatie voor mensen die de taal minder goed machtig zijn. Veel Taalcoaches en Taalvragers hebben via telefoon, videobellen of skype contact gehouden.

In plaats van de aandacht te richten op het vinden van nieuwe deelnemers, lag de focus op het afronden van trajecten, zodat er – wanneer dat weer kon – nieuwe deelnemers direct geplaatst konden worden.


Basisvaardigheden

Walk&Talk

Walk&Talk

Wat is het?
Om mensen te helpen met het vinden van werk, organiseert Bibliotheek West-Achterhoek maandelijks een bijeenkomst Walk&Talk. Het zal niemand verbazen dat ook deze bijeenkomsten een ander karakter hebben gekregen.

Wat hebben we gedaan om de gevolgen van corona op te vangen?
Nadat de bijeenkomsten in januari en februari werden geannuleerd vanwege de lockdown, kwamen we in maart op gang met online bijeenkomsten. De drempel voor een online bijeenkomst bleek wel hoger te zijn, het aantal deelnemers liep ten opzichte van vorige jaren terug. In totaal namen 35 deelnemers deel aan de online bijeenkomsten. Sprekers waren Marianne Arendsen van Start People, Huibert de Knegt van het UWV en Suzan Kniest van Seesing Flex. In september en oktober konden live bijeenkomsten plaatsvinden met in totaal 11 deelnemers. Nathalie Hondelink van het Leerwerkloket, Annemarie Weening van Opijver en Annemieke Rexwinkel van De Verbinders waren de gastsprekers.

Individueel kregen drie deelnemers van het Taalhuis begeleiding met het programma WerkZe!


Spreekuren met partnerorganisaties

Wat is het?
Verschillende organisaties organiseren spreekuren in de bibliotheek om mensen met hun eerste vragen op weg te helpen. Als de vraag te ingewikkeld wordt, kennen de medewerkers van deze spreekuren de weg: zij verwijzen dan door naar deskundige hulpverleners. Formulierencafé

Spreekuren met partnerorganisaties

Eens per week Buurtplein zijn de buurtcoaches, sociaal raadslieden en vrijwilligers van Buurtplein B.V. aanwezig om mensen te helpen met vragen op het gebied van gezondheid, schulden, opvoeden of het invullen van formulieren. Zodra het kon, gingen de deuren open en werd er druk gebruik gemaakt van deze service.

Rechtswinkel Achterhoek
Rechtswinkel Achterhoek verleent kosteloos juridisch advies aan iedereen die een juridische vraag of een juridisch probleem heeft. Elke vrijdagmiddag zijn rechtenstudenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen aanwezig. Zij hebben allemaal minimaal het eerste jaar van hun studie behaald en daarnaast worden zij achter de schermen begeleid door professionele juristen.

Rondom Autisme: Inloopochtenden
Iedereen die meer wil weten over autisme, of die op een andere manier behoefte heeft aan een gesprek over dit onderwerp, is welkom bij de inloopochtenden Autisme. RondomAutisme is een laagdrempelige basisvoorziening waarbij informatie, advies en ondersteuning geboden wordt aan mensen met (een vermoeden van) autisme en hun naasten (ouders, partners).


Actieve participatie

Wat is het?
Voor veel mensen is de bibliotheek niet alleen een fijne plek om te bezoeken en anderen te ontmoeten, maar voor veel mensen is de bieb ook een veilige plek om mee te doen. In totaal 197 vrijwilligers, waarvan 15 mensen met een beperking vonden ook vorig jaar een fijne werkplek. We zijn hen enorm dankbaar, zij maken de bibliotheek tot wat we willen zijn: een plaats voor iedereen! Zowel voor als achter de schermen hebben we iedereen zoveel als mogelijk was betrokken bij het werk. We zijn van plan om dat de komende jaren nog veel meer én nog beter te gaan doen.


Bijzondere gebeurtenissen in 2021

Hier volgt een chronologisch overzicht van speciale momenten in 2021. Maar extra aandacht mag er wel zijn voor twee momenten: Het Informatiepunt Digitale Overheid en de opening van het Taalhuis Doesburg.

6 - 12 september: De week van Lezen en Schrijven
Tijdens de Week van Lezen en Schrijven speelden in Doetinchem Mark Boumans, burgemeester, meerdere wethouders en verschillende beleidsambtenaren binnen het Sociaal Domein een spel met “de Escapekoffer” om te ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn. De aanwezigen werden geïnformeerd over het belang van het doorbreken van de cyclus van laaggeletterdheid en hoe we dat middels preventie (Bibliotheek) en het Taalhuis doen. In Vorden speelde de beleidsambtenaar van de gemeente Bronckhorst het spel en er waren lokale partijen aanwezig. Ook hier ontstonden interessante gesprekken. Hierdoor meldde zich een aantal nieuwe Taalcoaches in Vorden en Zelhem. In Doesburg speelde wethouder Peter Bollen het spel samen met vertegenwoordigers van het Graafschap College, de Buurtacademie en de bibliotheek. Hier ging het niet alleen om de Week van Lezen en Schrijven, maar ook om de opening van Taalhuis Doesburg. De samenwerking tussen gemeente, Bibliotheek, Graafschap College en de Buurtacademie is 'gevierd' en er is afgesproken om in 2022 het Taalhuis verder uit te bouwen met andere lokale partners, zo zijn er inmiddels interessante gesprekken gevoerd met organisaties (veelal gericht op gezondheidszorg) die gehuisvest zijn aan De Linie over de Aanpak van Laaggeletterdheid.

Maandag 29 maart: Taal voor het Leven
Voor het eerst werd deze training aan vrijwilligers online gegeven. De training is een samenwerking tussen de bibliotheken Achterhoekse Poort, Montferland, Oost-Achterhoek en West-Achterhoek en wordt gegeven, aan vrijwilligers van de Taalhuizen in de Achterhoek.

12 juni: Training in De Stadswal
De Taalhuisdocent van de bibliotheek gaf een training in De Stadswal aan de vrijwilligers van Meet&Connect. Bij Meet&Connect worden Doetinchemmers gekoppeld aan statushouders voor een periode van een jaar op basis van gemeenschappelijke interesses. Tijdens de training gaf Gab Van de Lest tips over de do’s en dont’s bij taalverwerving en welke materialen te gebruiken.

Van 9 tot en met 11 november: Webinars Mediawijsheid
De digicoaches van Bibliotheek West-Achterhoek organiseerden in het kader van de Week van de Mediawijsheid twee webinars voor mensen die worstelen over het mediagebruik van hun kind.

24 november: “Ervaar het OV”
De OV-ambassadeurs organiseerden een proefreis. Zo konden geïnteresseerden onder begeleiding ervaren dat het reizen met het Openbaar Vervoer een goed alternatief is voor het gebruik van de auto. Foto 18

Walk&Talk